
Community Football Laws of the Game Changes & Interpretations for 2021  
 

Rule Change/Interpretation and Application 
Senior 
Men 

Senior 
Women 

Youth Juniors 

Player ‘Standing The Mark’: 
The defending Player will be permitted zero lateral movement and minimal 

vertical movement on The Mark once the umpire has communicated ‘STAND’. 

If the defending player moves off The Mark in any direction prior to ‘Play On’ 

being called, a 50-metre penalty will apply. As well as, once the controlling 

umpires communicates ‘STAND’ the defensive team is unable to substitute the 
Player on The Mark. 

✓ ✓ X X 

Players Standing 15m back from a Kick-In from a behind: 
The Mark shall be set at 15 metres from the centre of the top of the goal 

square (24m from the goal line) towards the centre of the ground at Kick Ins. 

This was previously set at 10 metres. 

*‘This will only be applied to competition that utilise a full size playing field 

✓ ✓ ✓* X 

 
FAQ’S 
 
Player Standing The Mark: 
 

QUESTION: ANSWER: 
“Once a player has marked the football”. Is it intended to only 

apply to “marks” or will it also apply to “free kicks”. 
This rule will be adopted for all set kicks situations (Marks & Free 

Kicks) 

Players will no longer be allowed “any lateral movement”.How is 
it currently being applied in any elite level comps/practice 

matches etc? 

In the current Laws Of The Game 2021 booklet states, in section 19.2: 
A Fifty Metre Penalty will be awarded if the field umpire is of the 

opinion that any player from the opposing team ‘has moved off the 
mark’ The player having zero lateral movement from the spot of the 

mark and will give away a 50m penalty. 

If a player marks the ball with no defender in close proximity, he 
can presumably play on with no man on the mark. What if a 

player marks the ball with a defender say 4 metres away (and 
behind where the mark would be) and the offensive player 

chooses to immediately play on, can that defender 4 meters 
away immediately move? 

 
If the player who marks the football and shows no intent to stop, the 
umpire will communicate ‘play on’ as normal. If the player marks the 

football and decides to take a few steps forward with the intent to 
‘play on’ and decides to stop, the umpire can call ‘play on’ as the 

player has shown no initial intent to stop. 
 

If a player is kicking for goal (or in any circumstance for that 
matter), can the defending team choose to not put someone on 
the mark and have their players standing behind it, and does this 

allow them to move. 

Yes the defending team can choose not to put someone on the mark. 
However if they elect to do this, the defensive player needs to be 

outside the 5m protected are behind the mark and outside of the 10m 
protect area of the mark. 

The player standing the mark will only be allowed to jump up 
and down on the spot. We’ve seen for decades the scenario (eg 

kicking at goal) where a defending player moves back several 
metres behind the mark and runs directly toward the mark as 
the player takes a shot. Is this still allowed if the defender runs 

straight and doesn’t deviate laterally? 

 
If a player is kicking for goal, the defending player will not be allowed 
to move backwards off the mark to then rush up to the mark as the 

player kicking for goal approaches. Once the umpire has called ‘Stand’ 
the player on the mark is stuck to that position. 

 
Jumping up & down only, expectation is the player on the mark only 

faces the kicker & jumps up & down on the spot. 
 

If a offensive or defender comes into the defensive exclusion 
zone, it’s a re-set of the play. Those exclusions zones will 

invariably cross over at times. What rule is invoked if another 
defending player runs within say 1m of the man on the mark and 
the player with the ball also happens to be within 5m of this. Is it 

a 50m penalty or a play reset? 

In this situation the umpire would re-set the mark and clear out the 
protected area behind the defensive player on the mark. 



Who chooses the man on the mark. If three defenders are in a 
contest, can the defending team choose which one them stands 

the mark? 

The defending team can chose the person who stands the mark. Once 
someone from the defending team has chosen to stand the mark, that 
is when the umpire will communicate ‘Stand’ and that player will no 
longer be able to move. All players must vacate the protected area. 

 
Players Standing 15m back from a Kick-In from a behind: 
 

QUESTION: ANSWER: 

Does the player on the mark have to stand on the spot? 

If the defending player stand on the 15m spot on a kick-in the ‘Stand’ 
rule applies andc that player must not move from that spot until the 

umpries calls ‘Play On’ 
 

If the defending player stands behind the 15m (16m +) spot on the 
ground, they are permitted to move laterally. The ‘Stand’ rulelling does 

not apply in this situation. 

What does the Protected area on a Kick-In look like? 

With the implementation of this new position, the protected area for a 
kick-in will now be 15m back from the top of the goal square & out to 
the behind posts and back down to the goal line. ‘This protected area 

Is only applicable to AFL NSW/ACT community football 
competitions where a full sized field is used’. 

 


